Industria feroviara mizeaza pe un parteneriat activ cu AFER
Category : Evenimente , Ştiri
La 1 iunie a avut loc masa rotunda cu tema „Parteneriatul dintre industria feroviara din Romania si Autoritatea Feroviara Romana”, organizata de catre Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF) si Club Feroviar. La dezbatere au participat furnizori de produse feroviare, membri ai AIF, iar din partea AFER au fost prezenti Dinu Dragan, directorul general al Autoritatii, Ioan Buciuman directorul executiv al AFER, Mircea Arnautu, directorul Organismului Notificat Feroviar (ONFR) si Adrian Arion directorul Organismului de Licente Feroviare (OLFR).
Principalele teme de dezbateri din cadru reuniunii au vizat consolidarea dialogului si facilitarea dezvoltarii unui parteneriat activ intre producatorii feroviari si organizatia reglementatoare in domeniu, AFER. Subiectele abordate au facut referire la cadrul legislativ feroviar actual, omologarile de produse feroviare in Romania si in Uniunea Europeana, precum si tendintele la nivelul Uniunii Europene in privinta omologarilor si a agrementarilor tehnice.
“Actualele probleme legate de certificarile produselor feroviare tin de legislatia nationala in domeniu”, au fost de parere reprezentanti ai unor companii din industria de profil. O alta problema, in Romania, o constituie obligativitatea de a obtine agrementarea tehnica si omologarea pentru foarte multe produse (piese mai mici care sunt parti ale unui ansamblu intreg) care sunt deja certificate si omologate de catre toate tarile europene si care sunt deja folosite la scara larga.
De asemenea, directorul general al AFER, Dinu Dragan, a anuntat ca pe agenda de lucru a Autoritatii se afla un proiect privind modificarea Ordinului nr.290/2000 privind admiterea tehnica a produselor si/sau serviciilor destinate utilizarii in activitatile de construire, modernizare, intretinere si de reparare a infrastructurii feroviare si a materialului rulant, pentru transportul feroviar si cu metroul. Modificarile vizeaza o simplificare si uniformizare, pentru mai multa eficienta, a prevederilor privind certificarea si omologarea produselor feroviare.
„Proiectul de modificare al Ordinului nr.290 a fost astfel introdus, la 31 mai, in Consiliul de Conducere al AFER, urmand ca acesta sa intre in circuitul de avizare”, ne-a declarat Dinu Dragan, directorul general al AFER. Varianta prezentata in Consiliul de Conducere este doar un prim draft, acesta nefiind inca in forma finala.
Reprezentantii AFER au vorbit si despre propunerea de modificare a Ordinului nr.535/2007 privind aprobarea normelor pentru acordarea licentei de transport feroviar si a certificatelor de siguranta in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar pe caile ferate din Romania.